Consultare/ Skrabl Groot onderhoud Adema Orgel Hervormde Kerk Almkerk

7 April 2014

Het Adema orgel in de Hervormde Kerk in Almkerk is gebouwd in 1877 door C.B. en. P.J. Adema, nieuwbouw (II/14, aangehangen pedaal)

In 1951 en 1971 werd het orgel gewijzigd door resp. Spiering en K.B. Blank. In 2002 werd het orgel gerestaureerd door J.C. van Rossem waarbij de dispositie werd hersteld. Een nieuwe pedaallade werd gemaakt.

Tijdens de wijzigingen en restauratie in 1951 en 1971 zijn de magazijn balg met trapinstallatie alsmede de kanalisatie verwijderd en is hiervoor in de plaats een nieuwe enkelvouws balg en nieuwe kanalisatie aangebracht, welke voor dit type orgel te krap zijn bemeten, ook is er een te kleine windmachine aangebracht, waardoor bij het gebruik van het volle werk het orgel word leeg gespeeld.
Alle lederen moeren zijn dol gedraaid, waardoor de toonmechaniek sterk ontregeld.
Tijdens de restauratie in 2002 werden de wijzigingen uitgevoerd in 1971 behouden, de nieuwe Trompet 8’welke bij de laatste restauratie werd aangebracht klinkt onegaal, ratelt en mengt geheel niet met het overige pijpwerk en past niet in het klankbeeld van de Adema orgels.

Hoofdwerk Man. I C-f3
1. Prestant 8′
2. Bourdon 16′
3. Holpijp 8′
4. Octaaf 4′
5. Quint 3′
6. Octaaf 2′
7. Mixtuur II-III sterk
8. Cornet V
9. Trompet 8′
Nevenwerk Man II C-f3
10. Flute Harmonique 8′
11. Quintadeen 8′
12. Violoncello 8′
13. Flute Harmonique 4′
14. Piccolo 2′
Pedaal C-d1
15. Subbas 16′
16. Octaaf Fluit (gereserv.) 8′
17. Trombone (gereserv.) 8′

Koppelingen: HW-NW, Ped-HW (als treden).

Uit te voeren werkzaamheden:

Het reinigen van het gehele interieur. Alle lederen moeren vervangen bij alle trek en drukpunten en de gehele toonmechaniek en koppelingen opnieuw inregelen. Nieuwe windmachine aan brengen met grotere capaciteit. Alle pijpen grondig in en uitwendig reinigen, reparatie uitvoeren aan steminrichtingen, pakking bij de gedekte pijpen in orde brengen.

Bij Trompet 8’proeven nemen door schalbekers te verlengen, indien nodig nieuwe tongen en kelen aanbrengen, mocht na het uitvoeren van deze werkzaamheden niet het gewenste resultaat worden bereikt, zal er een nieuwe Trompet 8’in Adema factuur worden vervaardigd en aangebracht. Op het pedaal zal de gereserveerde Octaaf Fluit 8’worden aangebracht.

De intonatie word gecontroleerd op aanspraak en egaliteit. Tenslotte word het orgel generaal gestemd.  Orgeladviseur is de heer Aart Bergwerff.

Realisatie: 2014.

 
     
Copyright ©2009 Consultare | Powered by Air-Time | Hosting by SurfHost