Nieuw Skrabl – Consultare orgel Gereformeerde Gemeente Kerk Elspeet

11 October 2011

Dit rein mechanisch balustrade orgel met zijkant bespeling zal geheel in Hollandse stijl worden uitgevoerd volgens het ontwerp in massief Europees eiken.

Dispositie:

Manuaal-HW, C-g’’’
1. Bourdon 16′
2. Prestant 8′
3. Salicionaal 8′
4. Flute Harmonique 8′
5. Blokluit 4′
6. Octaaf 4′
7. Quint 2 2/3′
8. Cornet 5 st. vanaf c1
9. Mixtuur 3-4 st. . 2′
Octaaf 2′ uit Mixtuur
10. Trompet Bas en Dis kant 8′
Tremulant
Manuaal Zwel, C-g’’’
11. Holpijp 8′
12. Nachthoorn conisch 8′
13. Viola di Gamba 8′
14. Voix Celeste vanaf C0 8′
15. Salicet 4′
16. Flute Harmonique 4′
17. Woudfluit 2′
18. Sesquialter 2 st
Nasard 2 2/3
19. Hobo 8′
Tremulant
Pedaal, C-f’
20. Subbas 16′
21. Octaaf 8′
22. Bazuin 16′


Koppelingen: I – II
I – II 16′
Ped – I
Ped – II

Gemeentekerk Elspeet

De zwelkast is een zelfstandige kast en wordt uitgevoerd uit massief verlijmd eikenhout met wanden 46 m/m dik, de jaloezieën in verlijmd hardhout 12/22/12 m/m dik, draaiend op SKF lagers, hiermede wordt het beste contrast effect bij pianissimo tot tutti bereikt.
De jaloezieën worden middels een zwelpedaal mechanisch bediend.
De speeltafel wordt ingebouwd, de registertrekkers zullen verdeeld worden boven de lessenaar. Koppelregistertrekkers links en pedaalregistertrekkers rechts van de lessenaar. het Hollands pedaalklavier wordt uitgevoerd in massief eikenhout en de verstelbare orgelbank wordt vervaardigd uit massief eiken.
Klavieren: de ondertoetsen belegd met been, de boventoetsen uit massief ebbenhout. De klavierbakken alsmede de klavierlatten wordt uit massief ebbenhout vervaardigd.
De hevels van de koppelmechaniek zijn uit massief weisbuch.
De koppeltreden worden uit massief ebbenhout vervaardigd en de benamingen worden ingegraveerd, de koppelingen kunnen zowel met de hand als met de voet worden bediend.
De abstractuur wordt uit fijndradig grenenhout vervaardigd, omwonden met papier, draadwerk in messing met lederen moeren.
De windladen worden in Hollandse stijl uitgevoerd naar voorbeeld 19e eeuw, uit massief eikenhout, stokken en roosters worden uitgevoerd in massief mahoniehout. Afdichting van de boringen bij lade pijpstokken en slepen worden uitgevoerd in Liegerlind. Afgevoerde pijpen en frontpijpen worden gevoed met conducten uit 70% tin.
Windvoorziening zal bestaan uit een dubbelvouws magazijnbalg.
De windmachine wordt in een geluiddempende kast geplaatst.
De windkanalen worden in massief 25 m/m dik grenenhout uitgevoerd.
De walsborden worden uit massief eikenhout vervaardigd, de walsen in gezwart staal draaiend in nokken van weisbuch met teflon lagering, walsarmpjes en winkelarmpjes in massief weisbuch.
De registerknoppen worden vervaardigd uit massief ebbenhout met porseleinen schildjes met de registernamen ingebrand.

Het metalen pijpwerk wordt vervaardigd uit legering van tin en lood. De prestantpijpen met spits ingeritste labium en de fluiten met rond ingeritste labium. De grootste frontpijpen krijgen opgeworpen labia. De houten pijpen wordt uitgevoerd in massief eikenhout. De tongwerkpijpen worden uitgevoerd in Hollandse stijl met houten stevels en koppen waarbij de stevels in de pijpstok worden ingelaten. De mensurering is berekend op de ruimte en opgegeven akoestiek, uitgaande van een klankbeeld 19e eeuw, het pijpwerk staat voor 90% recht op de canceldeling dit voor een optimale aanspraak en toonvorming.Het pijpwerk zal worden voorgeintoneerd in onze montagehal, d.w.z. dat de opsneden en gewenste voetopeningen worden aangebracht alsmede de steminrichtingen en alle pijpen worden sprekend Er zal een evenredige stemming worden aangebracht met een toonhoogte van 440Hz bij 18 graden celcius
Wij zullen proberen maandelijks een foto reportage op onze site te plaatsen met de vorderingen van de bouw.
De oplevering van het orgel in de Gereformeerde Gemeente Kerk te Elspeet zal zijn medio december 2012.

 
     
Copyright ©2009 Consultare | Powered by Air-Time | Hosting by SurfHost