Pijporgel voor nieuwe concertzaal van Domus orgels te Veenendaal.

17 November 2010

Het betreft hier een elektropneumatisch orgel, in 1960 gebouwd door de fa. Vermeulen te Alkmaar, waarbij de volgende registers als volgt op de kegellade zijn opgesteld:

Manuaal, C-g’’’ Pedaal, C-f’
Bourdon bas en discant 8′ Gedekt 8’
Prestant bas en discant 8′
Fluit bas en discant 8′
Roerquint bas en discant 2 2/3’

 

Tremulant Het orgel wordt geheel gereviseerd en van een nieuwe bovenkas voorzien. Ook worden er nieuwe frontpijpen aangebracht. Na opstelling van het orgel zal de intonatie van het pijpwerk worden aangepast op de nieuwe ruimte. Dit orgel wordt in de concertruimte geplaatst voor uitvoering van concerten en demonstratie van het nieuwe physical modeling system van Viscount. Hiertoe wordt een nieuwe speeltafel aangebracht met 2 manualen waarop 12 registers volgens het physical modeling system welke met de 5 registers van het pijporgel worden geĂŻntegreerd. Met dit systeem is het mogelijk de toegevoegde registers de klank van het bestaande pijpwerk dicht te benaderen. Tevens wordt het auto tuning systeem aangebracht waarbij de toegevoegde registers automatisch de stemming van het pijpwerk overnemen en hierdoor geen ontstemmingen ontstaan. Bovengenoemd systeem kan op elk pijporgel worden aangebracht en kan worden toegepast in gevallen waarbij bijvoorbeeld er geen ruimte is voor uitbreiding van het pijporgel en dit wel gewenst is. Het toevoegen van elektronische stemmen aan een bestaand pijporgel of andersom is niet nieuw. Door onze voormalige werkgever werden dergelijke systemen toegepast in samenwerking met Rodgers USA. Het resultaat bereikte niet naar onze mening de overtuiging en tevredenheid die aanvankelijk verwacht werd. Echter het physical modeling system werkt zeer verrassend mede doordat de communicatie orgelbouwmatig wordt gevoerd, en er niet met sampels wordt gewerkt maar de tonen worden opgebouwd en hierdoor zeer goed te bewerken zijn, en daar door goed zijn aan te passen op het bestaande pijpwerk en de ruimte.

 
     
Copyright ©2009 Consultare | Powered by Air-Time | Hosting by SurfHost