Groot onderhoud kerkorgel St. Marinus te Herwen

8 April 2010

Kerkorgel_St_Marinus_Herwen
Het kerkorgel in de St. Martinus te Herwen is in 1951 gebouwd door de firma B. Pels & Zonen te Alkmaar en was inmiddels aan een grote onderhoudsbeurt toe. Eind maart 2010 heeft Consultare Orgelbouw uit het Betuwse Hellouw het orgel flink onder handen genomen. Vooral de membranen (dit zijn lederen zakjes die de luchttoevoer naar de pijpen regelen) waren in de loop der jaren door slijtage en ouderdom poreus en stug geworden. Hierdoor werkte het orgel niet meer naar behoren. Inmiddels zijn er 800 van deze membranen vernieuwd. In de speeltafel zijn de oude klavieren vervangen door nieuwe, de schakelingen vernieuwd en er is nieuwe bedrading aangebracht. Ook de speeltafelkast, het pedaalklavier en de orgelbank zijn opgeknapt, hiervoor is de speeltafel naar de werkplaats van Consultare Orgelbouw geweest.

Alle gerestaureerde onderdelen zijn weer in het orgel gemonteerd en de speeltafel is weer terug geplaatst op het orgelbalkon en aangesloten op de orgelkabel. Het orgel is nu weer in goede staat en kan er de eerste 25 jaar weer tegen. Het Dames en Herenkoor heeft op Paasmorgen weer gebruik kunnen maken van het gerestaureerde orgel. Koorleden, organist en dirigent zijn uiterst tevreden. Het orgel is weer als nieuw !

 
     
Copyright ©2009 Consultare | Powered by Air-Time | Hosting by SurfHost